Notiuni teoretice pentru aerul comprimat:

Aerul comprimat este o sursa de energie curata, sigura si perfect adaptabila pentru o gama larga de aplicatii.

Pentru dimensionarea unei surse de aer comprimat sunt necesare urmatoarele marimi: debit, presiune volum stocare aer, grad puritate aer.


Debitul - defineste cantitatea de aer comprimat produs in unitatea de timp. Se masoara in m3/h, m3/min, l/min, l/s. Debitul este o marime direct proportionala cu puterea electrica a motorului.


Presiunea - Presiunea se refera la cantitatea de aer ce trebuie comprimat pentru a executa cerinta dorita. Se masoara in Kilopascali(kPA) sau Bari(100kPA)


Calitatea aerului - Se refera la 3 aspecte: cantitatea de apa, cantitatea de ulei si cantitatea de impuritati din aerul comprimat. Este reglemetat de catre standardul ISO 8573.1. Calitatea aerului este specificata in fisa tehnica a oricarui utilaj care foloseste aer comprimat. Folosirea unui aer necorespunzator poate pvoca functionarea defectuoasa a utilajului sau uzura prematura.

O calitate superioara a aerului comprimat se obtine prin sistemele de tratare a aerului: uscatoare, filtre, separatoare ciclonice, purje.

Clase puritate conform ISO 8573.1:

Clasa calitate Ulei (mg/m3) Dimensiune particule praf (µm) Cantitate maxima particule praf(mg/m3) Cantitate apa
°C g/m3
1 0.01 0.1 0.1 -70 0.003
2 0.1 1 1 -40 0.12
3 1 5 5 -20 0.88
4 5 15 8 +3 6.0
5 25 40 10 +7 7.9
6 - - - +10 9.4

Eficienta energetica si financiara a sistemului de aer comprimat:

Pentru a va asigura ca obtineti cea mai eficienta solutie pentru investitia dumneavoastra in sistemul de aer comprimat, va recomandam urmatoarele:

  • Dimensionati corect sistemul astfel incat necesarul de aer comprimat sa fie asigurat si in momentele de consum maxim. Multi furnizori de compresoare oferteaza sisteme subdimensionate, pentru a atinge un pret mai mic, insa acest lucru duce la uzura accentuata a compresorului si bineinteles, cheltuiei suplimentare substantiale in timp.
  • Utilizati consumatori de aer comprimat cu eficienta energetica ridicata.
  • Calculati durata de functionare efectiva a sistemului de aer.
  • Luati in calcul cheltuielile de mentenanta pentru mentinerea sistemului de aer eficient si fiabil.